Къде да поставите обява за продажбата на апартамент и как да го направите, така че да работи за вас не по-лошо от професионален брокер? Неспазването на основните правила може да направи офертата ви „невидима“ за стотици потенциални купувачи. Ще поговорим за основните погрешни схващания, ще разгледаме тези съвети, които в крайна сметка се оказват

вредни, и ще разкрием тайните на опитни брокери.
Важни етапи за самостоятелна продажба
Продажбата на апартамент включва няколко основни етапа:
Реклама: важно е да овладеете уменията за писане на ефективен текст и правилно да определите къде да поставите реклама за продажба на апартамент.
Преговори с купувачи.
Подготовка за сделката (обсъждане на условията, приемане на депозит и подписване на предварителен договор).
Подписването на договора за продажба и прехвърлянето му за държавна регистрация.
Ние самостоятелно изготвяме реклама за продажбата на апартамент: какво да напишем и къде да я поставим
Нека да разгледаме как правилно да рекламираме апартамент за продажба , като го правим както информативен, така и привлекателен. Задължителните характеристики, които трябва да бъдат посочени, са:
Местоположение на обекта (метростанция, улица, номер на къщата).
Тип на къщата (панел, тухла, блок, монолит).
Етажи на сградата.
Етажен апартамент.
Метрична площ (обща и жилищна площ).
Брой стаи.
Цена.
Допълнителни опции:
отдалеченост от метрото;
брой и вид на банята (комбинирана или отделна);
наличието на асансьори (посочващи пътници и товари);
балкон или лоджия;
други малки нюанси (например има ли наематели в съседните апартаменти наблизо).
При специалните услуги тези изисквания вече са взети под внимание и преди да подадете обява, се предлага специален формуляр, в който ще бъдат посочени основните характеристики на вашия имот. Важно е внимателно да попълните всички полета - защото случайно направена грешка може да доведе до факта, че вашето предложение не попада в селекцията.
Има и други параметри, които са станали значими за купувачите през последните десетилетия:
година на построяване на къщата и нейната серия;
наличието или отсъствието на портиер;
територия на къщата;
сигурност;
вид собственост и владение;
възможността / невъзможността за договаряне;
готовност за транзакция (условия за вписване в нея);
наличност за покупка на ипотека;
брой собственици (присъствие / отсъствие на непълнолетни).
Не забравяйте, че гледането на обявите не е толкова за бъдещите собственици на вашия апартамент, колкото техните агенти. И тяхната задача е да обмислят възможно най-много варианти. Емоционално описание е малко вероятно да ги накара да разграничат вашия имот от други оферти.
Кога са неприемливи рекламните текстове и как да станат приемливи?
Вероятно вече знаете как да поставите обява в Интернет безплатно и без ограничения за броя на знаците. Нашите страници в социалните мрежи вършат отлична работа с функцията на рекламните платформи. Нестандартните ходове са доста подходящи тук. На всички други специални ресурси емоционално оцветените реклами ще привлекат повишено, но и отрицателно внимание.
Какво трябва да напишете в описанието на обявата
Представете си, че сте решили да не продавате, а да купите апартамента на мечтите си, докато времето за избор е ограничено. Отворете няколко популярни сайта и внимателно прочетете обявите. Най-вероятно вече на страница 5-6 в главата ви ще се образува проба от идеален текст и типичните грешки ще започнат да ви хващат окото.
местоположение За жителите на големите градове (особено София) транспортната достъпност е изключително важна. Ако в близост до дома ви има спирка на обществения транспорт или метростанция, добавете тази информация.
Инфраструктура. Различните обекти ще представляват интерес за различните контингенти - за купувачите на многостаен апартамент приоритет ще бъдат добрите училища и търговски центрове на пешеходно разстояние, за по-възрастни хора - горски парк, за автомобилистите - наличието на паркинг.
Вид собственост и особености на сделката - тук трябва да се посочи дали апартаментът е закупен под касов апарат, въз основа на приватизация, на официална, пробационна основа (и т.н.) и дали продажбата ще бъде безплатна или алтернативна.
Състоянието на апартамента. Отделно споменаване на това не е задължително, маркирането трябва да се извършва само ако има наистина качествен ремонт. По-лесно и по-ефективно е да добавяте добри снимки.
Какво трябва да имате предвид при подаване на обява
Вече знаем какво да пишем в обявата, разбираме колко е важно правилното попълване на специални формуляри за продажба на недвижими имоти. Не по-малко уместна ще бъде информацията за това как да се рекламира продажбата на апартамент безплатно и как да се използват платени услуги.
Снимки: Не е ясно с какво се ръководят онези, които решат да не подкрепят описанието на апартамента си с фотографии - най-вероятно такъв подход е нежеланието да продават недвижими имоти бързо. Такъв небрежен подход наистина плаши клиентите, което ви кара да се чудите какви ужаси могат да се крият зад нежеланието веднага да се демонстрират помещенията.
Грешки се правят от тези, които бързат да добавят снимки, без да обръщат достатъчно внимание на тяхното качество. Дори и да не сте фотограф и нямате висококачествено оборудване, е необходимо да се погрижите за професионални фотографии. Не забравяйте да заснемете банята, кухнята и поне една всекидневна, за да създадете правилната представа за състоянието и характеристиките на апартамента.
Не правете снимки на мебели (важно е само в рекламите за наемане на апартамент, когато наемате къща, обърнете внимание на нея) и ъгли, опитайте се да предадете общия изглед на стаята. Преди да снимате, премахнете всички лични вещи. Добавете висококачествено изображение на сайта към фотогалерията - повечето купувачи се интересуват от оформлението.
Изкушението да се използва copy-paste чрез публикуване на един и същ текст на всички табла подред е голямо. Както администраторите на сайтове, така и самите търсачки са враждебни към този подход - вашите честни мисли лесно могат да бъдат сбъркани със спам, а рекламите се изтриват. Опитайте се да направите няколко уникални (не дублирани) описания. Не трябва да умножавате рекламите си на един и същи сайт. Не бъркайте съседни секции - офертата ви няма да е подходяща за тези, които искат да наемат или купят къща
Къде е най-доброто място за безплатни обяви?
Основните рекламни платформи за недвижими имоти са най-голямата база данни, Imot.bg, сайтът „imoti.com“ все още е популярен, а самите агенти използват специална услуга, която събира всички подходящи обяви.
Настаняването в тези сайтове се заплаща, докато те се считат за надеждни - администрацията гарантира, че информацията е достоверна. Поставете обяви в основните услуги, с които работят агенциите за недвижими имоти, като не забравяте и за други полезни сайтове - популярни сайтове за обяви, като Bit-pazar.eu.
Търсачките идват на помощ за опростена и бърза продажба на апартамент - повишавайки вашата оферта за подобни заявки. Проучете най-добрите сайтове на вашия регион, като обърнете внимание на най-посещаваните и тези от тях, които се появяват на първите страници на Google - в края на краищата тук ще водят исканията на потребители, които искат да купят недвижими имоти във вашия град или район.
Оценете качеството им чрез очите на клиентите - колко удобен е този интерфейс, дали базата данни е обширна. Изберете за първите десет сайта. Моля, обърнете внимание, че има сайтове, в които не е възможно да се рекламира за продажба на апартамент безплатно: ако не сте сигурни в популярността и надеждността на такъв сайт, откажете се да публикувате.
Купуваме VIP статус
Някои продавачи умишлено спестяват от VIP статус, вярвайки, че цената на такава реклама е необосновано висока. Сравнявайки тарифите с цената на агента, можете да разберете, че редът на номера не е съпоставим и ефектът от тази услуга е забележим. От другата страна на монитора е жив човек, чието внимание се разсейва след преглед на първите страници. С обширна база данни, дори свежа реклама отива на 4-5 страница за търсене, като постепенно отпада все по-надолу.
Ако не се нуждаете от бързо излизане от транзакцията, можете да използвате обичайната услуга, без да плащате за VIP статута - рекламата Ви ще попадне в ограничен избор според определени строги параметри и има шанс тя да бъде прегледана. В противен случай дори правилно съставеното и ефективно описание рискува да се загуби в общия масив.
VIP статусът ви позволява да поддържате рекламата си не само на челните позиции, но и привлича вниманието с помощта на дизайна - различен фон, по-големи снимки.
Използването на този инструмент е необходимо при продажба на елитни скъпи жилища, този статус е не по-малко важен при наличието на ярки характеристики на апартамент или къща. Поставянето на такава реклама в общата секция може да навреди на продажбата - тя може да не намери своите клиенти.
Получаване на обаждания
Обява, направена в съответствие с всички правила и поставена в популярни ресурси, със сигурност ще доведе до голям брой обаждания. Но не забравяйте, че купувачите звънят на няколко варианта и интересът им може да се обърне в другата посока - в зависимост от това как изграждате телефонен разговор.